- Grzanki z awokado i wędzonym tofu to nie danie przeznaczone dla osób na diecie roślinnej, ale dla każdego, kto jest ciekawy nowych smaków.
- Podsmażone wędzone tofu do złudzenia przypomina grillowany boczek. Można by nazwać go "zdrowszą alternatywą" dzięki temu, że tofu nie zawiera tłuszczów nasyconych, które powinniśmy ograniczać.
Kaloryczność: 455 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Grzanki z awokado i wędzonym tofu
- ½ opakowania tofu wędzonego
- ½ awokado
- ½ cebuli czerwonej
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- szczypta soli
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Grzanki z awokado i wędzonym tofu - sposób przygotowania:
Tofu kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem sosu sojowego. Będzie gotowe, jak wchłonie cały płyn i będzie złoto-brązowe z obu stron.
Awokado obieramy. Razem z pomidorkami i cebulą kroimy w kostkę. Doprawiamy posiekaną natką, solą, pieprzem oraz chili (opcjonalnie).
Chleb podgrzewamy w tosterze lub na grillu. Nakładamy porcję guacamole oraz tofu. Posypujemy natką pietruszki.