• Grzanki z awokado i wędzonym tofu to nie danie przeznaczone dla osób na diecie roślinnej, ale dla każdego, kto jest ciekawy nowych smaków.
  • Podsmażone wędzone tofu do złudzenia przypomina grillowany boczek. Można by nazwać go "zdrowszą alternatywą" dzięki temu, że tofu nie zawiera tłuszczów nasyconych, które powinniśmy ograniczać.

Kaloryczność: 455 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Grzanki z awokado i wędzonym tofu

  • ½ opakowania tofu wędzonego
  • ½ awokado 
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Grzanki z awokado i wędzonym tofu - sposób przygotowania:

Tofu kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem sosu sojowego. Będzie gotowe, jak wchłonie cały płyn i będzie złoto-brązowe z obu stron. 

Awokado obieramy. Razem z pomidorkami i cebulą kroimy w kostkę. Doprawiamy posiekaną natką, solą, pieprzem oraz chili (opcjonalnie). 

Chleb podgrzewamy w tosterze lub na grillu. Nakładamy porcję guacamole oraz tofu. Posypujemy natką pietruszki.