• Warzywa stir fry z tofu to danie wywodzące się z kuchni chińskiej, jednak podbije serca każdego
  • Jeśli nie lubisz tofu, możesz zamienić je na pierś kurczaka lub indyka

Kaloryczność: 453 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Warzywa stir fry z tofu - składniki:

  • 1 łyżeczka nasion sezamu
  • ½ kostki tofu wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g groszku zielonego, mrożonego
  • 5 g korzenia imbiru
  • 40 g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • ½ papryczki chili
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego

Warzywa stir fry z tofu - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany imbir, chili i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i marchewki oraz tofu i zielony groszek. 

Smażymy przez 3-4 minuty. Doprawiamy sosem sojowym. Mieszamy z makaronem.

Danie podajemy skropione sokiem z limonki / cytryny i posypane sezamem.