- Warzywa stir fry z tofu to danie wywodzące się z kuchni chińskiej, jednak podbije serca każdego
- Jeśli nie lubisz tofu, możesz zamienić je na pierś kurczaka lub indyka
Kaloryczność: 453 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Warzywa stir fry z tofu - składniki:
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- ½ kostki tofu wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 30 g groszku zielonego, mrożonego
- 5 g korzenia imbiru
- 40 g makaronu ryżowego
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryczki chili
- ½ papryki czerwonej
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
Warzywa stir fry z tofu - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekany imbir, chili i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i marchewki oraz tofu i zielony groszek.
Smażymy przez 3-4 minuty. Doprawiamy sosem sojowym. Mieszamy z makaronem.
Danie podajemy skropione sokiem z limonki / cytryny i posypane sezamem.