- Zupa a la chilli z mieloną wołowiną jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości warzyw.
- W zależności od sezonu warzywnego można je swobodnie wymieniać. Nie ma potrzeby trzymania się przepisu w 100 proc. Warzywa mają niską zawartość kalorii, więc nawet jeśli je wymienimy, różnica nie będzie duża.
Kaloryczność: 405 kcal
Czas przygotowania:30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Zupa a la chilli z mieloną wołowiną - składniki:
- 250 ml bulionu warzywnego
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryczki chili
- ½ papryki czerwonej
- ½ łyżeczki kminku suszonego
- Szczypta pieprzu
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- Szczypta soli
- 100 g wołowiny mielonej
- 35 g kukurydzy, konserwowej
Zupa a la chilli z mieloną wołowiną - sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i zioła. Dodajemy mięso i podsmażamy, aż będzie gotowe. W trakcie mieszania rozdrabniamy je na mniejsze części. Dodajemy startą marchewkę, pokrojoną paprykę, małą puszkę kukurydzy.
Dolewamy 1 szklankę bulionu lub szklankę wody i łyżkę bulionu ze słoiczka. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 min, aż warzywa będą miękkie.
Jeśli lubisz bardzo ostre dania, możesz dodatkowo wrzucić kilka papryczek jalapeno.
Pro tip: została Ci mrożona kukurydza z poprzedniego tygodnia? Możesz jej teraz użyć! Jeśli jednak nie został Ci nadmiar, użyj małej puszki lub zamroź nadmiar z dużej.