• Zupa a la chilli z mieloną wołowiną jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości warzyw. 
  • W zależności od sezonu warzywnego można je swobodnie wymieniać. Nie ma potrzeby trzymania się przepisu w 100 proc. Warzywa mają niską zawartość kalorii, więc nawet jeśli je wymienimy, różnica nie będzie duża.

Kaloryczność: 405 kcal

Czas przygotowania:30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Zupa a la chilli z mieloną wołowiną - składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ papryczki chili
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki kminku suszonego
  • Szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku suszonego
  • Szczypta soli
  • 100 g wołowiny mielonej
  • 35 g kukurydzy, konserwowej

Zupa a la chilli z mieloną wołowiną - sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i zioła. Dodajemy mięso i podsmażamy, aż będzie gotowe. W trakcie mieszania rozdrabniamy je na mniejsze części. Dodajemy startą marchewkę, pokrojoną paprykę, małą puszkę kukurydzy. 

Dolewamy 1 szklankę bulionu lub szklankę wody i łyżkę bulionu ze słoiczka. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 min, aż warzywa będą miękkie.

Jeśli lubisz bardzo ostre dania, możesz dodatkowo wrzucić kilka papryczek jalapeno.

Pro tip: została Ci mrożona kukurydza z poprzedniego tygodnia? Możesz jej teraz użyć! Jeśli jednak nie został Ci nadmiar, użyj małej puszki lub zamroź nadmiar z dużej.