• Bananowy pudding chia to fit wersja deseru banoffee
  • Najlepiej użyć tu bardzo dojrzałych bananów, które są słodsze. Nie będzie wtedy potrzeby, żeby dodatkowo słodzić.
  • Maliny możesz zamienić na inne kwaśne owoce dla przełamania słodkości banana. 

Kaloryczność: 369 kcal

Czas przygotowania:10 minut

Czas chłodzenia: min. 3 godziny

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Bananowy pudding chia - składniki:

  • ½ dojrzałego banana
  • 50 g mrożonych malin
  • 15 g masła orzechowego
  • 10 g płatków migdałów
  • ½ szklanki mleka spożywczego, 2% tłuszczu 
  • 15 g nasion chia

Jak przygotować bananowy pudding chia?

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy masło orzechowe i przekładamy do słoiczka. Dodajemy nasiona chia, mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Jak chia wchłonie cały płyn, dodajemy maliny i płatki migdałów.