- Kasza pęczak ma najniższy indeks i ładunek glikemiczny ze wszystkich kasz.
- Wiosenny pęczak z kozim serem i warzywami to koktajl smaków, który znamy z wiosenno-letniego sezonu, kiedy pojawiają się polskie świeże warzywa.
Kaloryczność: 405 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Wiosenny pęczak z kozim serem i warzywami - składniki:
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ ogórka świeżego lub 1 większy gruntowy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Szczypta pieprzu
- 4 rzodkiewki
- 65 g sera koziego
- Szczypta soli
- 30 g kaszy: jęczmienna, pęczak
- 10 g miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak przygotować wiosenny pęczak z kozim serem i warzywami?
Pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki w półksiężyce. Kiedy kasza wystygnie, mieszamy ją z warzywami, dodajemy ser.
Przygotowujemy sos: oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, zioła i przyprawy mieszamy razem na jednolity sos.
Polewamy danie bezpośrednio przed podaniem.