• Kasza pęczak ma najniższy indeks i ładunek glikemiczny ze wszystkich kasz. 
  • Wiosenny pęczak z kozim serem i warzywami to koktajl smaków, który znamy z wiosenno-letniego sezonu, kiedy pojawiają się polskie świeże warzywa. 

Kaloryczność: 405 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Wiosenny pęczak z kozim serem i warzywami - składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ ogórka świeżego lub 1 większy gruntowy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta pieprzu
  • 4 rzodkiewki
  • 65 g sera koziego
  • Szczypta soli
  • 30 g kaszy: jęczmienna, pęczak 
  • 10 g miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny 

Jak przygotować wiosenny pęczak z kozim serem i warzywami?

Pęczak gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki w półksiężyce. Kiedy kasza wystygnie, mieszamy ją z warzywami, dodajemy ser.

Przygotowujemy sos: oliwę, sok z cytryny, miód, musztardę, zioła i przyprawy mieszamy razem na jednolity sos.

Polewamy danie bezpośrednio przed podaniem.