• Sałatka z brokułu i łososia jest prawidłowo skomponowanym posiłkiem, dostarczającym wszystkich makroskładników, więc mamy pewność, że nasyci nas na długo.
  • Łososia można zamienić na każdą inną rybę, a nawet kurczaka czy tofu w wersji wegetariańskiej. Pamiętajmy jednak, że tłuste ryby dostarczają nam niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

Kaloryczność: 385 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: mięsna, bezglutenowa

Sałatka z brokułu i łososia - składniki:

  • 200 g brokułu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Garść szpinaku
  • 2 ziemniaki
  • 50 g łososia wędzonego
  • 2 łyżeczki koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Sałatka z brokułu i łososia - przygotowanie

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości. Brokuł gotujemy al dente. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. 

Przekładamy do miseczki, dodajemy plasterki łososia, przekrojone na pół pomidorki i szpinak.

Przygotowujemy sos: sok z cytryny, olej lniany, musztardę i posiekany koperek mieszamy dokładnie razem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.