• Przepisów na curry jest tyle, ile gospodyń. Każdy z nich nieznacznie różni się np. dzięki dodatkowi różnych przypraw. 
  • Mimo że to przepis na tajskie curry z soczewicą i groszkiem, to warzywa możesz swobodnie wymieniać. Pasować tu będzie brokuł, fasolka szparagowa czy cukinia. 

Kaloryczność: 404 kcal

Czas przygotowania: 35 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Tajskie curry z soczewicą i groszkiem - składniki: 

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g groszku zielonego, mrożonego
  • 10 g korzenia imbiru
  • 40 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 200 g pomidorów w puszce 
  • 1 łyżeczka przyprawy curry, w proszku
  • 40 g soczewicy
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 pieczarki

Jak przygotować tajskie curry z soczewicą i groszkiem?

Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy ok. 3 min.

Dodajemy soczewicę, curry, pomidory z puszki i 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem 15-20 min, aż soczewica będzie gotowa. Po 10 minutach dodajemy mrożony groszek. 

Przed końcem dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.