- Przepisów na curry jest tyle, ile gospodyń. Każdy z nich nieznacznie różni się np. dzięki dodatkowi różnych przypraw.
- Mimo że to przepis na tajskie curry z soczewicą i groszkiem, to warzywa możesz swobodnie wymieniać. Pasować tu będzie brokuł, fasolka szparagowa czy cukinia.
Kaloryczność: 404 kcal
Czas przygotowania: 35 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Tajskie curry z soczewicą i groszkiem - składniki:
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g groszku zielonego, mrożonego
- 10 g korzenia imbiru
- 40 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 200 g pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka przyprawy curry, w proszku
- 40 g soczewicy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 pieczarki
Jak przygotować tajskie curry z soczewicą i groszkiem?
Cebulę, imbir i czosnek drobno siekamy, pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone warzywa i podsmażamy ok. 3 min.
Dodajemy soczewicę, curry, pomidory z puszki i 1 szklankę wody. Gotujemy pod przykryciem 15-20 min, aż soczewica będzie gotowa. Po 10 minutach dodajemy mrożony groszek.
Przed końcem dodajemy mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.