- Jeśli chcesz dostarczyć sobie kwasów tłuszczowych omega-3, nie musisz sięgać po suplementy. Siemię lniane dostarczy kwasu α-linolenowego z rodziny wspomnianych wcześniej omega-3.
- Pudding lniany to nie tylko niezbędne kwasy tłuszczowe, ale też błonnik, który wspomaga w zaparciach i redukcji masy ciała.
- W sezonie używajmy świeżych owoców jagodowych. Mają one niski indeks glikemiczny, dzięki czemu osoby z cukrzycą czy insulinoopornością mogą je jeść.
Kaloryczność: 360 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Pudding lniany - składniki:
- 100 g malin mrożonych
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 opakowanie (150 g) serka wiejskiego lekkiego
- 100 ml wody
Pudding lniany - sposób przygotowania:
Siemię zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie kleik.
Przekładamy do naczynia blendera razem z malinami i miksujemy na jednolitą masę.
Przekładamy do miseczki, dodajemy serek wiejski i posypujemy otrębami.