• Jajka są źródłem żelaza, cynku, selenu oraz zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
  • Jajecznica ze szpinakiem i pieczarkami to zdrowy start nie tylko w poniedziałkowy poranek

Kaloryczność: 396 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Jajecznica ze szpinakiem i pieczarkami - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 garście szpinaku
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 3 pieczarki

Jajecznica ze szpinakiem i pieczarkami - przepis:

Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szpinak. Mieszamy i chwilę podsmażamy, aż pieczarki odparują wodę. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.

Szpinak można zamienić na jarmuż lub inne warzywa, np. paprykę.

W sezonie pieczarki można zamienić na inne grzyby, np. kurki.