- Jajka są źródłem żelaza, cynku, selenu oraz zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
- Jajecznica ze szpinakiem i pieczarkami to zdrowy start nie tylko w poniedziałkowy poranek
Kaloryczność: 396 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Jajecznica ze szpinakiem i pieczarkami - składniki:
- 2 jaja kurze
- 1/4 cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 garście szpinaku
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 3 pieczarki
Jajecznica ze szpinakiem i pieczarkami - przepis:
Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i szpinak. Mieszamy i chwilę podsmażamy, aż pieczarki odparują wodę. Wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz i mieszamy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.
Szpinak można zamienić na jarmuż lub inne warzywa, np. paprykę.
W sezonie pieczarki można zamienić na inne grzyby, np. kurki.