• Tosty z halloumi i awokado to bogactwo zdrowych tłuszczów, pełnowartościowego białka oraz niezbędnych witamin i mikroelementów.
  • Halloumi pochodzi z Cypru i jest produkowany z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, co nadaje mu niepowtarzalny smak.

Kaloryczność ok. 399 kcal

Czas przygotowania: ok. 10 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta wegetariańska

Tosty z halloumi i awokado - składniki

  • 1/3 awokado
  • 40g sera halloumi
  • 1/2 ogórka
  • garść rukoli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Jak zrobić tosty z halloumi i awokado?

Chleb podpiekamy w piekarniku/tosterze lub na patelni. Awokado rozgniatamy widelcem, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (dzięki temu nie będzie ciemnieć).

Ser halloumi kroimy w plastry i podpiekamy na suchej patelni, aż się zezłoci.

Grzanki smarujemy pastą z awokado, kładziemy ser, pokrojonego w plasterki ogórka i rukolę.