- Tosty z halloumi i awokado to bogactwo zdrowych tłuszczów, pełnowartościowego białka oraz niezbędnych witamin i mikroelementów.
- Halloumi pochodzi z Cypru i jest produkowany z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, co nadaje mu niepowtarzalny smak.
Kaloryczność ok. 399 kcal
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Porcja dla 1 osoby
Dieta wegetariańska
Tosty z halloumi i awokado - składniki
- 1/3 awokado
- 40g sera halloumi
- 1/2 ogórka
- garść rukoli
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Jak zrobić tosty z halloumi i awokado?
Chleb podpiekamy w piekarniku/tosterze lub na patelni. Awokado rozgniatamy widelcem, przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (dzięki temu nie będzie ciemnieć).
Ser halloumi kroimy w plastry i podpiekamy na suchej patelni, aż się zezłoci.
Grzanki smarujemy pastą z awokado, kładziemy ser, pokrojonego w plasterki ogórka i rukolę.