- Carbonara z tofu wg tego przepisu jest daniem wegetariańskim, ale jeśli zależy ci na opcji wegańskiej, śmietanę możesz zastąpić gęstym mleczkiem kokosowym.
- Ta carbonara z tofu jest roślinnym odpowiednikiem swojej tradycyjnej siostry, ale jest tak samo smaczna.
Kaloryczność: ok. 426 kcal
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska/wegańska
Carbonara z tofu - składniki:
- 1/2 kostki tofu wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 50 ml śmietany, 12% tłuszczu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Carbonara z tofu - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plasterki. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Czekamy ok. 5 min aż zmiękną,
Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, sól, pieprz, płatki drożdżowe oraz śmietanę. Mieszamy.
Na patelnię dodajemy makaron i mieszamy z sosem.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki