• Carbonara z tofu wg tego przepisu jest daniem wegetariańskim, ale jeśli zależy ci na opcji wegańskiej, śmietanę możesz zastąpić gęstym mleczkiem kokosowym.
  • Ta carbonara z tofu jest roślinnym odpowiednikiem swojej tradycyjnej siostry, ale jest tak samo smaczna.

Kaloryczność: ok. 426 kcal

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska/wegańska

Carbonara z tofu - składniki:

  • 1/2 kostki tofu wędzonego 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego, spaghetti
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 50 ml śmietany, 12% tłuszczu 
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Carbonara z tofu - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Cebulę kroimy w pióra, czosnek w plasterki. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Czekamy ok. 5 min aż zmiękną,

Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, sól, pieprz, płatki drożdżowe oraz śmietanę. Mieszamy.

Na patelnię dodajemy makaron i mieszamy z sosem.

Podajemy ze świeżą natką pietruszki