- Schab w sosie koperkowym to idealne danie na niedzielny obiad. Chociaż podane tu składniki przewidziane są dla jednej osoby, jeśli chcesz przygotować ten przepis dla całej rodziny, pomnóż je przez liczbę gości.
- Koperek z powodzeniem można zamienić na inną zieleninę, ale warto z niego korzystać w sezonie.
Kaloryczność ok. 382 kcal
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas gotowania: ok. 60 minut
Porcja dla 1 osoby
Dieta: mięsna
Schab w sosie koperkowym - składniki:
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu
- ok. 125 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżeczki koperku
- 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Jak zrobić schab w sosie koperkowym?
Mięso kroimy na grube plastry i rozbijamy. Rozgrzewamy dużą patelnię, rozprowadzamy po niej olej, wkładamy mięso i na dużym ogniu obsmażamy po 5 minut z każdej strony.
W międzyczasie gotujemy bulion w garnku (zamiast bulionu można użyć 200 ml wody oraz 2-3 łyżek bulionu ze słoiczka). Wkładamy w niego podsmażone mięso (można ułożyć jeden plaster na drugim), doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez blisko 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche.
W połowie czasu dodajemy obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do ugotowanego mięsa dodajemy śmietankę oraz (przez sitko) mąkę. Mieszamy delikatnie i zagotowujemy.
Dodajemy posiekany koperek i jeszcze gotujemy przez jakieś 3 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.