• Schab w sosie koperkowym to idealne danie na niedzielny obiad. Chociaż podane tu składniki przewidziane są dla jednej osoby, jeśli chcesz przygotować ten przepis dla całej rodziny, pomnóż je przez liczbę gości.
  • Koperek z powodzeniem można zamienić na inną zieleninę, ale warto z niego korzystać w sezonie.

Kaloryczność ok. 382 kcal

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Czas gotowania: ok. 60 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta: mięsna

Schab w sosie koperkowym - składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchew
  • 50 g śmietany, 12% tłuszczu
  • ok. 125 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżeczki koperku
  • 10 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 ziemniak
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Jak zrobić schab w sosie koperkowym?

Mięso kroimy na grube plastry i rozbijamy. Rozgrzewamy dużą patelnię, rozprowadzamy po niej olej, wkładamy mięso i na dużym ogniu obsmażamy po 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie gotujemy bulion w garnku (zamiast bulionu można użyć 200 ml wody oraz 2-3 łyżek bulionu ze słoiczka). Wkładamy w niego podsmażone mięso (można ułożyć jeden plaster na drugim), doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez blisko 1 godzinę, aż mięso stanie się kruche.

W połowie czasu dodajemy obrany ząbek czosnku, obraną i startą marchewkę oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Do ugotowanego mięsa dodajemy śmietankę oraz (przez sitko) mąkę. Mieszamy delikatnie i zagotowujemy.

Dodajemy posiekany koperek i jeszcze gotujemy przez jakieś 3 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.