• Wołowina jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i cynku. 
  • Sałatka z grillowanych warzyw i wołowiny wspomagać będzie przyswajanie tych składników odżywczych dzięki zawartości witaminy C, m.in w papryce. 

Kaloryczność: 398 kcal

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Czas marynowania mięsa: ok. 1 godziny (opcjonalne)

Dieta: mięsna

Sałatka z grillowanych warzyw i wołowiny - składniki:

  • 5 g pestek dyni
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 g orzechów nerkowca
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść rukoli
  • 100 g polędwicy wołowej
  • 1 ziemniak
  • garść kiełków lucerny

Jak przygotować sałatkę z grillowanych warzyw i wołowiny?

Przygotowujemy marynatę: miód (opcjonalnie, można zastąpić go łyżką ksylitolu), tymianek, musztardę, sok z cytryny, oliwę i wszystko mieszamy.

Stek z polędwicy myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mięso marynujemy w połowie przygotowanej marynaty (druga połowa posłuży jako dressing).

Ziemniaki kroimy w plastry, paprykę z paski. Wszystkie warzywa wykładamy na grill/patelnię grillową i opiekamy aż do miękkości. Najlepiej grillować je partiami.

Kiedy będą gotowe, przekładamy na talerz, lekko solimy i studzimy.

Wołowinę smażymy 2 minuty na bardzo mocno rozgrzanej patelni.

Kiedy wystygnie, układamy mięso na warzywach. Całość posypujemy rukolą, kiełkami i polewamy dressingiem.

Na suchej patelni prażymy nerkowce i pestki dyni. Dodajemy do sałatki.