- Wołowina jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin z grupy B i cynku.
- Sałatka z grillowanych warzyw i wołowiny wspomagać będzie przyswajanie tych składników odżywczych dzięki zawartości witaminy C, m.in w papryce.
Kaloryczność: 398 kcal
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas marynowania mięsa: ok. 1 godziny (opcjonalne)
Dieta: mięsna
Sałatka z grillowanych warzyw i wołowiny - składniki:
- 5 g pestek dyni
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka miodu pszczelego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 g orzechów nerkowca
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść rukoli
- 100 g polędwicy wołowej
- 1 ziemniak
- garść kiełków lucerny
Jak przygotować sałatkę z grillowanych warzyw i wołowiny?
Przygotowujemy marynatę: miód (opcjonalnie, można zastąpić go łyżką ksylitolu), tymianek, musztardę, sok z cytryny, oliwę i wszystko mieszamy.
Stek z polędwicy myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Mięso marynujemy w połowie przygotowanej marynaty (druga połowa posłuży jako dressing).
Ziemniaki kroimy w plastry, paprykę z paski. Wszystkie warzywa wykładamy na grill/patelnię grillową i opiekamy aż do miękkości. Najlepiej grillować je partiami.
Kiedy będą gotowe, przekładamy na talerz, lekko solimy i studzimy.
Wołowinę smażymy 2 minuty na bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Kiedy wystygnie, układamy mięso na warzywach. Całość posypujemy rukolą, kiełkami i polewamy dressingiem.
Na suchej patelni prażymy nerkowce i pestki dyni. Dodajemy do sałatki.