• Szakszuka z jarmużem i fasolą to niezwykle kolorowe danie, które zachwyci nawet najmłodszych. 
  • Warzywa możesz swobodnie wymieniać, dzięki czemu to danie nigdy ci się nie znudzi.
  • Jajka to jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Mają najlepiej zbilansowany profil białkowy i dlatego nazywa się je "białkiem wzorcowym".

Kaloryczność ok. 390 kcal

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Szakszuka z fasolą i jarmużem - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście jarmużu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, suszony
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 50 g fasoli konserwowej

Szakszuka z fasolą i jarmużem - sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy kmin rzymski i odrobinę soli.

Po chwili na patelnię dodajemy także posiekany jarmuż i pomidory.

Chwilę dusimy i doprawiamy.

Dodajemy fasolę i wbijamy jajko. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie.

Szakszukę posypujemy ziołami i podajemy z pieczywem.