- Szakszuka z jarmużem i fasolą to niezwykle kolorowe danie, które zachwyci nawet najmłodszych.
- Warzywa możesz swobodnie wymieniać, dzięki czemu to danie nigdy ci się nie znudzi.
- Jajka to jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Mają najlepiej zbilansowany profil białkowy i dlatego nazywa się je "białkiem wzorcowym".
Kaloryczność ok. 390 kcal
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Szakszuka z fasolą i jarmużem - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście jarmużu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, suszony
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 50 g fasoli konserwowej
Szakszuka z fasolą i jarmużem - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.
Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy kmin rzymski i odrobinę soli.
Po chwili na patelnię dodajemy także posiekany jarmuż i pomidory.
Chwilę dusimy i doprawiamy.
Dodajemy fasolę i wbijamy jajko. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie.
Szakszukę posypujemy ziołami i podajemy z pieczywem.