• Ser halloumi zawiera dużą ilość tłuszczu, ale nie należy się go bać. Pamiętajmy o dodawaniu go w rozsądnej ilości.
  • Sałatka z grillowanym batatem i serem halloumi jest bardzo sycąca dzięki zawartości błonnika z warzyw oraz tłuszczów z sera. 
  • Dodatek batatu do sałatki sprawia, że będzie ona zawierała wszystkie makroskładniki i będzie odpowiednio zbilansowana dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2.

Kaloryczność: ok. 400 kcal

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Sałatka z grillowanym batatem i serem halloumi - składniki:

  • 100 g brokułu
  • 1/2 cebuli
  • ser twarogowy, halloumi - 1 plaster (40 g) 
  • 1 łyżeczka miodu pszczelego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 5 sztuk pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 batatu

Sałatka z grillowanym batatem i serem halloumi - sposób przygotowania:

Ser i batat kroimy w plastry. Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na niej warzywa (poza cebulą) i ser po 3-4 minuty z każdej strony.

Na talerzu rozkładamy rukolę, cebulę i pomidorki.

Następnie dodajemy grillowane warzywa i ser.

Składniki dressingu mieszamy i tuż przed podaniem polewamy nim sałatkę.

Całość dekorujemy posiekaną natką pietruszki.