- Placuszki bananowe doskonale się sprawdzą jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.
- Jednak u dorosłych placuszki bananowe perfekcyjnie zaspokoją ochotę na słodycze w ciągu dnia.
Kaloryczność ok. 398 kcal
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Porcja dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Placuszki bananowe - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 80 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Placuszki bananowe - sposób przygotowania:
Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, mleko, mąkę, ksylitol i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Smażymy nieduże placuszki na złoto z obu stron.