• Placuszki bananowe doskonale się sprawdzą jako drugie śniadanie dla dzieci do szkoły.
  • Jednak u dorosłych placuszki bananowe perfekcyjnie zaspokoją ochotę na słodycze w ciągu dnia. 

Kaloryczność ok. 398 kcal

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Placuszki bananowe - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1/2 banana 
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 80 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Placuszki bananowe - sposób przygotowania:

Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, mleko, mąkę, ksylitol i cynamon. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy. Smażymy nieduże placuszki na złoto z obu stron.