• Zielona sałatka z jarmużu z serem feta i orzechami włoskimi jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa dzięki jarmużowi i orzechom, które dostarczają nie tylko błonnika, ale również niezbędnych witamin.
  • Jarmuż nie bez powodu nazywany jest "polskim superfoodem", ponieważ zawiera duże ilości wapnia oraz sulforafanu, jednego z najsilniejszych antyoksydantów.

Kaloryczność: ok. 368 kcal

Czas przygotowania: ok. 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Zielona sałatka z jarmużu z serem feta i orzechami włoskimi - składniki:

  • 10 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 garście jarmużu
  • 1 łyżka octu cydrowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki 
  • Szczypta pieprzu
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny

Zielona sałatka z jarmużu z serem feta i orzechami włoskimi - sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte liście jarmużu (wcześniej odrywamy twarde części).

Dusimy, aż jarmuż zmięknie. Przyprawiamy pieprzem.

Zdejmujemy z patelni do ostygnięcia. W tym czasie w misce kruszymy ser feta, dodajemy posiekane orzechy.

Przygotowujemy sos: oliwę, ocet, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną bazylię lub natkę razem mieszamy.

Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Podajemy z kromką pełnoziarnistego chleba.