- Zielona sałatka z jarmużu z serem feta i orzechami włoskimi jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa dzięki jarmużowi i orzechom, które dostarczają nie tylko błonnika, ale również niezbędnych witamin.
- Jarmuż nie bez powodu nazywany jest "polskim superfoodem", ponieważ zawiera duże ilości wapnia oraz sulforafanu, jednego z najsilniejszych antyoksydantów.
Kaloryczność: ok. 368 kcal
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Zielona sałatka z jarmużu z serem feta i orzechami włoskimi - składniki:
- 10 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 2 garście jarmużu
- 1 łyżka octu cydrowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- Szczypta pieprzu
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 50 g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
Zielona sałatka z jarmużu z serem feta i orzechami włoskimi - sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte liście jarmużu (wcześniej odrywamy twarde części).
Dusimy, aż jarmuż zmięknie. Przyprawiamy pieprzem.
Zdejmujemy z patelni do ostygnięcia. W tym czasie w misce kruszymy ser feta, dodajemy posiekane orzechy.
Przygotowujemy sos: oliwę, ocet, musztardę, sok z cytryny oraz posiekaną bazylię lub natkę razem mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
Podajemy z kromką pełnoziarnistego chleba.