• Tuńczyk jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, ale zawiera mało tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
  • Sałatka ryżowa z tuńczykiem łączy ze sobą wszystkie niezbędne naszemu organizmowi składniki.

Kaloryczność: ok. 391 kcal

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Porcja dla 1 osoby

Dieta: mięsna

Sałatka ryżowa z tuńczykiem - składniki:

  • 1/2 cebuli czerwonej 
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1/3 papryki czerwonej
  • szczypta pieprzu
  • 1/3 torebki ryżu basmati
  • szczypta soli
  • 85 g tuńczyka w sosie własnym 
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 1 ogórek kiszony

Sposób przygotowania sałatki ryżowej z tuńczykiem:

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.

Tuńczyka dzielimy widelcem na mniejsze kawałki.

Warzywa kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przed podaniem dodajemy olej lniany.

Wskazówka: Najlepiej korzystać z małych puszek kukurydzy, które zużyjemy na raz. Jeśli jednak nie znajdziesz takich w swoim sklepie, nadmiar kukurydzy można zamrozić i wykorzystać później.