- Tuńczyk jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, ale zawiera mało tłuszczów, dzięki czemu jest niskokaloryczny.
- Sałatka ryżowa z tuńczykiem łączy ze sobą wszystkie niezbędne naszemu organizmowi składniki.
Kaloryczność: ok. 391 kcal
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja dla 1 osoby
Dieta: mięsna
Sałatka ryżowa z tuńczykiem - składniki:
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1/3 papryki czerwonej
- szczypta pieprzu
- 1/3 torebki ryżu basmati
- szczypta soli
- 85 g tuńczyka w sosie własnym
- 50 g kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek kiszony
Sposób przygotowania sałatki ryżowej z tuńczykiem:
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
Tuńczyka dzielimy widelcem na mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy olej lniany.
Wskazówka: Najlepiej korzystać z małych puszek kukurydzy, które zużyjemy na raz. Jeśli jednak nie znajdziesz takich w swoim sklepie, nadmiar kukurydzy można zamrozić i wykorzystać później.