• Wegańskie kotleciki są bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych.
  • Te kotleciki są bogactwem żelaza z fasoli.

Kaloryczność ok. 375 kcal

Czas przygotowania: ok.30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska / wegańska

Wegańskie kotleciki z fasoli i pieczarek podawane z mizerią z ogórka i kalarepy - składniki:

Kotleciki:

  • 1/4 cebuli
  • Szczypta pieprzu czarnego
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • Szczypta soli
  • 100 g fasoli konserwowej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 5 pieczarek

Jak przygotować wegańskie kotleciki z fasoli i pieczarek?

Cebulę kroimy w pióra. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Pieczarki razem z cebulką przekładamy na patelnię, dodajemy przyprawy i dusimy, aż zmiękną i odparują całą wodę.

W tym czasie fasolkę z puszki przekładamy na sito i dokładnie płuczemy z zalewy.

Przekładamy do naczynia blendera lub dużej miski, dodajemy pieczarki i blendujemy.

Do masy dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy aż do połączenia składników.

Formujemy nieduże kotleciki i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 12-15 min.

Kotleciki można też usmażyć, ale polecam je upiec, żeby miały mniej tłuszczu.

Mizeria z ogórka i kalarepy - składniki:

  • 1/2 kalarepy
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 ogórka
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany, 12% tłuszczu 
  • Szczypta pieprzu

Sposób przygotowania mizerii z ogórka i kalarepy:

Ogórka myjemy i kroimy na plasterki.

Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Wszystko mieszamy ze śmietaną.

Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodzika typu ksylitol lub erytrytol (opcjonalnie).