- Wegańskie kotleciki są bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych, mięsnych.
- Te kotleciki są bogactwem żelaza z fasoli.
Kaloryczność ok. 375 kcal
Czas przygotowania: ok.30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska / wegańska
Wegańskie kotleciki z fasoli i pieczarek podawane z mizerią z ogórka i kalarepy - składniki:
Kotleciki:
- 1/4 cebuli
- Szczypta pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki tymianku
- Szczypta soli
- 100 g fasoli konserwowej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 5 pieczarek
Jak przygotować wegańskie kotleciki z fasoli i pieczarek?
Cebulę kroimy w pióra. Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Pieczarki razem z cebulką przekładamy na patelnię, dodajemy przyprawy i dusimy, aż zmiękną i odparują całą wodę.
W tym czasie fasolkę z puszki przekładamy na sito i dokładnie płuczemy z zalewy.
Przekładamy do naczynia blendera lub dużej miski, dodajemy pieczarki i blendujemy.
Do masy dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy aż do połączenia składników.
Formujemy nieduże kotleciki i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 12-15 min.
Kotleciki można też usmażyć, ale polecam je upiec, żeby miały mniej tłuszczu.
Mizeria z ogórka i kalarepy - składniki:
- 1/2 kalarepy
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1/2 ogórka
- Szczypta soli
- 3 łyżki śmietany, 12% tłuszczu
- Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania mizerii z ogórka i kalarepy:
Ogórka myjemy i kroimy na plasterki.
Kalarepę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Wszystko mieszamy ze śmietaną.
Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną słodzika typu ksylitol lub erytrytol (opcjonalnie).