• Doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację.
  • Przepis na greckie szaszłyki doskonale sprawdzi się również jako przekąska imprezowa.
  • Szaszłyki możesz zabrać ze sobą na lunch do pracy lub szkoły.

Kaloryczność: 399 kcal

Czas przygotowania: 40 minut
Czas marynowania kurczaka: 12-24 godziny

Przepis dla 1 osoby

Dieta: mięsna

Greckie szaszłyki z kurczaka z sałatką - składniki:

  • 100 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 ogórka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 7 czarnych oliwek bez pestek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść rukoli
  • 30 g kaszy bulgur
  • 50 ml soku z cytryny

Jak zrobić greckie szaszłyki z kurczaka?

Mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy do pojemnika na żywność.

Składniki marynaty (zioła, sok z cytryny) mieszamy i dokładnie pokrywamy nią kurczaka. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do zamarynowania do lodówki na 12-24 godziny.

Porada: Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, możesz od razu zabrać się za grillowanie kurczaka. Będzie mniej aromatyczny, ale nadal pyszny!

Mięso wyjmujemy z lodówki na blisko 30 minut przed planowaną obróbką cieplną. Kawałki kurczaka nabijamy na szpikulce. Mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni bez termoobiegu przez 20 minut).

Jak zrobić sałatkę z kaszy bulgur?

W czasie, gdy kurczak się piecze, gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.

W misce mieszamy warzywa na sałatkę - rukolę wrzucamy luzem, ogórki kroimy w półplasterki, cebulę siekamy, pomidorki kroimy na połówki, oliwki w plasterki.

Całość polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.