- Doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację.
- Przepis na greckie szaszłyki doskonale sprawdzi się również jako przekąska imprezowa.
- Szaszłyki możesz zabrać ze sobą na lunch do pracy lub szkoły.
Kaloryczność: 399 kcal
Czas przygotowania: 40 minut
Czas marynowania kurczaka: 12-24 godziny
Przepis dla 1 osoby
Dieta: mięsna
Greckie szaszłyki z kurczaka z sałatką - składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- 1/4 cebuli
- 1/2 ogórka
- łyżka oliwy z oliwek
- 7 czarnych oliwek bez pestek
- 5 pomidorków koktajlowych
- łyżeczka czosnku w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- garść rukoli
- 30 g kaszy bulgur
- 50 ml soku z cytryny
Jak zrobić greckie szaszłyki z kurczaka?
Mięso kroimy w kostkę o boku 3 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i przekładamy do pojemnika na żywność.
Składniki marynaty (zioła, sok z cytryny) mieszamy i dokładnie pokrywamy nią kurczaka. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do zamarynowania do lodówki na 12-24 godziny.
Porada: Jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, możesz od razu zabrać się za grillowanie kurczaka. Będzie mniej aromatyczny, ale nadal pyszny!
Mięso wyjmujemy z lodówki na blisko 30 minut przed planowaną obróbką cieplną. Kawałki kurczaka nabijamy na szpikulce. Mięso grillujemy lub pieczemy w piekarniku (180 stopni bez termoobiegu przez 20 minut).
Jak zrobić sałatkę z kaszy bulgur?
W czasie, gdy kurczak się piecze, gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.
W misce mieszamy warzywa na sałatkę - rukolę wrzucamy luzem, ogórki kroimy w półplasterki, cebulę siekamy, pomidorki kroimy na połówki, oliwki w plasterki.
Całość polewamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i oprószamy solą oraz pieprzem.