Świetny pomysł na modne i niskokaloryczne śniadanie
- Jarmuż sprawia, że szakszuka jest bardziej kolorowa i ciekawsza
- Szakszuka z jarmużem to również doskonały pomysł na kolację
Kaloryczność: 390 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa (w wersji tego śniadania bez dodatku pieczywa z glutenem)
Szakszuka z jarmużem - składniki:
- 2 jajka
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek
- Jarmuż - 2 i 1/2 garści (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki
- Pietruszka, posiekane liście - 2 łyżeczki
- Pomidory w puszce - 200 g
- Kmin rzymski, suszony - 2/3 łyżeczki
- Pieprz czarny - 3 szczypty
- Chleb pełnoziarnisty, tradycyjny - 1 kromka (30 g)
- Sól
Jak zrobić szakszukę z jarmużem?
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy kmin rzymski i odrobinę soli.
Po chwili na patelnię wrzucamy także posiekany jarmuż i pomidory. Chwilę dusimy i doprawiamy.
Wbijamy jajka. Dusimy pod przykryciem, aż białko się zetnie.
Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z pieczywem.