Świetny pomysł na modne i niskokaloryczne śniadanie

  • Jarmuż sprawia, że szakszuka jest bardziej kolorowa i ciekawsza
  • Szakszuka z jarmużem to również doskonały pomysł na kolację

Kaloryczność: 390 kcal

Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa (w wersji tego śniadania bez dodatku pieczywa z glutenem)

Szakszuka z jarmużem - składniki:

  • 2 jajka
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g) 
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Jarmuż - 2 i 1/2 garści (50 g) 
  • Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki
  • Pietruszka, posiekane liście - 2 łyżeczki 
  • Pomidory w puszce - 200 g
  • Kmin rzymski, suszony - 2/3 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 3 szczypty
  • Chleb pełnoziarnisty, tradycyjny - 1 kromka (30 g)
  • Sól

Jak zrobić szakszukę z jarmużem?

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, dodajemy kmin rzymski i odrobinę soli.

Po chwili na patelnię wrzucamy także posiekany jarmuż i pomidory. Chwilę dusimy i doprawiamy.

Wbijamy jajka. Dusimy pod przykryciem, aż białko się zetnie.

Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z pieczywem.