Kaloryczność: 379 kcal

Czas przygotowania: 40 min
Przepis dla 1 osoby

Dieta: semiwegetariańska (z wykorzystaniem ryb)

Zupa rybna z łososiem - składniki:

  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250ml) 
  • Cebula - 1/2 sztuki (50g)
  • Łosoś, świeży - 100g
  • Marchew - 2 sztuki (90g)
  • Pomidory w puszce - 200g
  • Por - 1/2 sztuki (70g)
  • Oregano, suszone - 1 łyżeczka
  • Papryka, w proszku - 1 łyżeczka
  • Koper, świeży, posiekany - 5 łyżeczek (20g)
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki

Zupa rybna z łososiem - przepis:

Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę.

W garnku na łyżce oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy pora i smażymy dalej, co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodajemy marchewkę.

Warzywa doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Wlewamy gorący bulion lub 250ml wody i łyżeczkę bulionu ze słoiczka i gotujemy. Dodajemy pomidory.

Zupę po zagotowaniu przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.

Rybę płuczemy, odcinamy skórę i wyjmujemy ości. Kroimy w kostkę, doprawiamy solą. Wkładamy ją do garnka z zupą i gotujemy przez ok. 7-10 minut.

Na koniec dodajemy posiekany koper.