Kaloryczność: 379 kcal
Czas przygotowania: 40 min
Przepis dla 1 osoby
Dieta: semiwegetariańska (z wykorzystaniem ryb)
Zupa rybna z łososiem - składniki:
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250ml)
- Cebula - 1/2 sztuki (50g)
- Łosoś, świeży - 100g
- Marchew - 2 sztuki (90g)
- Pomidory w puszce - 200g
- Por - 1/2 sztuki (70g)
- Oregano, suszone - 1 łyżeczka
- Papryka, w proszku - 1 łyżeczka
- Koper, świeży, posiekany - 5 łyżeczek (20g)
- Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
Zupa rybna z łososiem - przepis:
Warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
W garnku na łyżce oliwy szklimy cebulę. Następnie dodajemy pora i smażymy dalej, co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dodajemy marchewkę.
Warzywa doprawiamy solą i pieprzem i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Wlewamy gorący bulion lub 250ml wody i łyżeczkę bulionu ze słoiczka i gotujemy. Dodajemy pomidory.
Zupę po zagotowaniu przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut do miękkości warzyw.
Rybę płuczemy, odcinamy skórę i wyjmujemy ości. Kroimy w kostkę, doprawiamy solą. Wkładamy ją do garnka z zupą i gotujemy przez ok. 7-10 minut.
Na koniec dodajemy posiekany koper.