• Zdrowa wersja klasycznego polskiego obiadu
  • Kotlety mielone z indyka pieczone w piekarniku

Kaloryczność: 372 kcal

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia buraka: ok 30 min
Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Kotlet z fasoli i buraka z sałatką - składniki:

  • Burak - 1 sztuka (105 g) 
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g) 
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Ogórek - 1/2 sztuki (90 g)
  • Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki
  • Otręby owsiane - 1 i 1/3 łyżki (10 g)
  • Kmin rzymski, suszony - 2/3 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 2 szczypty
  • Rukola - 1 garść (20 g)
  • Ziemniaki, późne - 1 sztuka (90 g)
  • Fasola konserwowa, odsączona - 100 g

Kotlet z fasoli i buraka z sałatką - przepis:

Buraka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.

Porada: czas pieczenia buraka zależy od jego wielkości, jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, możesz wcześniej pokroić go na mniejsze kawałki.

Ugotowanego buraka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ziemniaki kroimy w grube plastry.

Fasolę opłukujemy z zalewy i przekładamy do miseczki razem z burakiem.

Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę.

Formujemy kotleta, obtaczamy w otrębach i pieczemy go razem z ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20 min - w połowie czasu przewracamy na drugą stronę.

Rukolę mieszamy z pokrojonym w półplasterki ogórkiem i skrapiamy oliwą.