- Zdrowa wersja klasycznego polskiego obiadu
- Kotlety mielone z indyka pieczone w piekarniku
Kaloryczność: 372 kcal
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia buraka: ok 30 min
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Kotlet z fasoli i buraka z sałatką - składniki:
- Burak - 1 sztuka (105 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek
- Ogórek - 1/2 sztuki (90 g)
- Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki
- Otręby owsiane - 1 i 1/3 łyżki (10 g)
- Kmin rzymski, suszony - 2/3 łyżeczki
- Pieprz czarny - 2 szczypty
- Rukola - 1 garść (20 g)
- Ziemniaki, późne - 1 sztuka (90 g)
- Fasola konserwowa, odsączona - 100 g
Kotlet z fasoli i buraka z sałatką - przepis:
Buraka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.
Porada: czas pieczenia buraka zależy od jego wielkości, jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, możesz wcześniej pokroić go na mniejsze kawałki.
Ugotowanego buraka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ziemniaki kroimy w grube plastry.
Fasolę opłukujemy z zalewy i przekładamy do miseczki razem z burakiem.
Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy i blendujemy na gładką masę.
Formujemy kotleta, obtaczamy w otrębach i pieczemy go razem z ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 20 min - w połowie czasu przewracamy na drugą stronę.
Rukolę mieszamy z pokrojonym w półplasterki ogórkiem i skrapiamy oliwą.