- Domowy przepis na zdrową granolę bez cukru i podejrzanych składników.
- Możesz przygotować jej więcej i kilka dni przechowywać w słoiku.
- Doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.
Kaloryczność: 390 kcal
Czas przygotowania: 5 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Korzenna granola z patelni - składniki:
- Sezam, nasiona - 1 łyżka (10 g)
- Banan - 1/2 (60 g)
- Jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu - 200 g
- Ksylitol - 1 łyżeczka (7 g)
- Płatki owsiane - 1/4 szklanki (30 g)
- Przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
- Cynamon, mielony - 1/2 łyżeczki
- Woda - 1/6 szklanki (40 ml)
Korzenna granola z patelni - przepis:
W misce mieszamy płatki owsiane z ksylitolem, sezamem, cynamonem i przyprawą do piernika.
Rozgrzewamy suchą patelnię, przesypujemy na nią zawartość miseczki i podlewamy lekko wodą (wystarczy jej niewielka ilość, ja dodaję zwykle 2-3 łyżki).
Dokładnie mieszamy, by płatki pokryły się przyprawą i skleiły w granolę.
Podpiekamy, aż woda wyparuje. Podajemy z jogurtem i bananem.