• Domowy przepis na zdrową granolę bez cukru i podejrzanych składników.
  • Możesz przygotować jej więcej i kilka dni przechowywać w słoiku.
  • Doskonały pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.

Kaloryczność: 390 kcal

Czas przygotowania: 5 minut
Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Korzenna granola z patelni - składniki:

  • Sezam, nasiona - 1 łyżka (10 g) 
  • Banan - 1/2 (60 g)
  • Jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu - 200 g
  • Ksylitol - 1 łyżeczka (7 g)
  • Płatki owsiane - 1/4 szklanki (30 g) 
  • Przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki
  • Cynamon, mielony - 1/2 łyżeczki
  • Woda - 1/6 szklanki (40 ml)

Korzenna granola z patelni - przepis:

W misce mieszamy płatki owsiane z ksylitolem, sezamem, cynamonem i przyprawą do piernika.

Rozgrzewamy suchą patelnię, przesypujemy na nią zawartość miseczki i podlewamy lekko wodą (wystarczy jej niewielka ilość, ja dodaję zwykle 2-3 łyżki).

Dokładnie mieszamy, by płatki pokryły się przyprawą i skleiły w granolę.

Podpiekamy, aż woda wyparuje. Podajemy z jogurtem i bananem.