• Zdrowa wersja klasycznego polskiego obiadu
  • Kotlety mielone z indyka pieczone w piekarniku

Kaloryczność: 394 kcal

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania ziemniaków: 20 minut
Przepis dla 1 osoby

Dieta: mięsna, bezglutenowa

Kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami - składniki:

  • Burak - 1 sztuka (105g) 
  • Ksylitol - 1 łyżeczka (7g) 
  • Pieprz czarny - 2 szczypty
  • Rozmaryn, suszony - 1 łyżeczka 
  • Tymianek, suszony - 1 łyżeczka
  • Sól biała - szczypta 
  • Ziemniaki - 1 sztuka (100g) 
  • Masło - łyżeczka
  • Indyk, mięso mielone - 100g

Kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami - przepis:

  • Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dobrze rozrabiamy za pomocą dłoni i formujemy kotlet.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 10-13 min.
  • W tym czasie gotujemy ziemniaka

Porady: Jeśli używasz surowych buraków ugotuj je wcześniej. Możesz również wykorzystać gotowe ugotowane buraczki dostępne w sklepie.

  • Buraczka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do rondelka.
  • Dodajemy masło, sól, pieprz oraz ksylitol. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczania się masła. Dokładnie mieszamy.