- Zdrowa wersja klasycznego polskiego obiadu
- Kotlety mielone z indyka pieczone w piekarniku
Kaloryczność: 394 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania ziemniaków: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: mięsna, bezglutenowa
Kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami - składniki:
- Burak - 1 sztuka (105g)
- Ksylitol - 1 łyżeczka (7g)
- Pieprz czarny - 2 szczypty
- Rozmaryn, suszony - 1 łyżeczka
- Tymianek, suszony - 1 łyżeczka
- Sól biała - szczypta
- Ziemniaki - 1 sztuka (100g)
- Masło - łyżeczka
- Indyk, mięso mielone - 100g
Kotlety mielone z indyka z ziemniakami i buraczkami - przepis:
- Mięso doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dobrze rozrabiamy za pomocą dłoni i formujemy kotlet.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 10-13 min.
- W tym czasie gotujemy ziemniaka
Porady: Jeśli używasz surowych buraków ugotuj je wcześniej. Możesz również wykorzystać gotowe ugotowane buraczki dostępne w sklepie.
- Buraczka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do rondelka.
- Dodajemy masło, sól, pieprz oraz ksylitol. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczania się masła. Dokładnie mieszamy.