- Pyszny i zdrowy pomysł na makaron
- Przepis na szybką kolację
Kaloryczność: 402 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: semiwegetariańska (z wykorzystaniem ryb)
Placki z tuńczykiem - składniki:
- Jajko
- Cebula czerwona, surowa - 1/2 (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Pietruszka, liście, posiekane - 1 i 2/3 łyżeczki (10 g)
- Tuńczyk w sosie własnym - 90 g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 2 i 2/3 łyżki (40 g)
Placki z tuńczykiem - przepis:
- Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do miseczki przekładamy pół puszki odsączonego tuńczyka, dodajemy cebulę, natkę pietruszki, jajko, musztardę i mąkę.
- Mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy trochę wody).
- Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placki z dwóch stron, aż się zarumienią.
- Gotowe kotleciki odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oliwy.