• Pyszny i zdrowy pomysł na makaron
  • Przepis na szybką kolację

Kaloryczność: 402 kcal

Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby

Dieta: semiwegetariańska (z wykorzystaniem ryb)

Placki z tuńczykiem - składniki:

  • Jajko
  • Cebula czerwona, surowa - 1/2 (50 g) 
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Pietruszka, liście, posiekane - 1 i 2/3 łyżeczki (10 g) 
  • Tuńczyk w sosie własnym - 90 g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 2 i 2/3 łyżki (40 g)

Placki z tuńczykiem - przepis:

  • Cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy.
  • Do miseczki przekładamy pół puszki odsączonego tuńczyka, dodajemy cebulę, natkę pietruszki, jajko, musztardę i mąkę.
  • Mieszamy na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany (w razie potrzeby dodajemy trochę wody).
  • Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placki z dwóch stron, aż się zarumienią.
  • Gotowe kotleciki odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar oliwy.