• Doskonały pomysł na sentymentalne śniadanie
  • Kasza manna w nowoczesnym stylu z budyniem

Kaloryczność: 439 kcal

Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Szarlotkowa kaszka manna - składniki:

  • Orzechy włoskie - 1/3 garści (10 g)
  • Budyń o smaku waniliowym bez cukru - 10 g
  • Jabłko - 1 sztuka (180 g)
  • Kasza manna - 30 g
  • Ksylitol - 1 łyżeczka (7 g)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 200 ml
  • Cynamon, mielony - 1/2 łyżeczki
  • Jogurt naturalny - Skyr - 75 g

Szarlotkowa kaszka manna - przepis:

  • Kaszę zalewamy mlekiem. Dodajemy proszek budyniowy, cynamon i ewentualnie łyżkę słodzika (ksylitolu, ale z powodzeniem można go zastąpić erytrytolem)
  • W czasie gotowania cały czas mieszamy, aż zgęstnieje.

W drugim rondelku przygotowujemy prażone jabłko:

  • Jabłko kroimy. Możemy je wcześniej obrać, jednak skórka jabłka zawiera wiele wartościowych składników.
  • Jabłko podprażamy z dodatkiem łyżki wody i cynamonu. Zdejmujemy z kuchenki, jak będzie miękkie.

Na spód miseczki wykładamy jabłko, a na nie ugotowaną kaszę mannę oraz jogurt. Dodajemy posiekane orzechy włoskie.