- Doskonały pomysł na sentymentalne śniadanie
- Kasza manna w nowoczesnym stylu z budyniem
Kaloryczność: 439 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Szarlotkowa kaszka manna - składniki:
- Orzechy włoskie - 1/3 garści (10 g)
- Budyń o smaku waniliowym bez cukru - 10 g
- Jabłko - 1 sztuka (180 g)
- Kasza manna - 30 g
- Ksylitol - 1 łyżeczka (7 g)
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 200 ml
- Cynamon, mielony - 1/2 łyżeczki
- Jogurt naturalny - Skyr - 75 g
Szarlotkowa kaszka manna - przepis:
- Kaszę zalewamy mlekiem. Dodajemy proszek budyniowy, cynamon i ewentualnie łyżkę słodzika (ksylitolu, ale z powodzeniem można go zastąpić erytrytolem)
- W czasie gotowania cały czas mieszamy, aż zgęstnieje.
W drugim rondelku przygotowujemy prażone jabłko:
- Jabłko kroimy. Możemy je wcześniej obrać, jednak skórka jabłka zawiera wiele wartościowych składników.
- Jabłko podprażamy z dodatkiem łyżki wody i cynamonu. Zdejmujemy z kuchenki, jak będzie miękkie.
Na spód miseczki wykładamy jabłko, a na nie ugotowaną kaszę mannę oraz jogurt. Dodajemy posiekane orzechy włoskie.