• Wegańska alternatywa dla mięsnego obiadu
  • Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
  • Możesz zabrać je również jako lunch do pracy lub szkoły

Kaloryczność: 396 kcal

Czas przygotowania: 10 minut
Czas potrzebny, by kasza i soczewica namokły: 8-12 godzin

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa

Placuszki z kaszy i soczewicy - składniki:

  • Kasza gryczana - 30 g
  • Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5 ml) 
  • Papryka czerwona - 1/2 sztuki (115 g) 
  • Oregano suszone - 2/3 łyżeczki
  • Papryka w proszku - 2/3 łyżeczki
  • Pieprz czarny - 2 szczypty
  • Rukola - 1 garść (20 g)
  • Sól biała - szczypta
  • Soczewica czerwona, surowa - 30 g
  • Sos pesto, zielony - 2 łyżki (20 g)

Przepis na placuszki z kaszy i soczewicy - przepis:

Porada: kaszę i soczewicę zostaw do namoczenia na noc, dzięki czemu będziesz mógł przygotować placuszki w dowolnym momencie w ciągu dnia.

  • Kaszę i soczewicę przepłukujemy na sitku, przekładamy do miseczki i zalewamy wodą.
  • Zostawiamy na 8-12 godzin
  • Po tym czasie odlewamy wodę
  • Kaszę i soczewicę blendujemy, tak by powstała gładka masa.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.
  • Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie.
  • Każdy placuszek po usmażeniu smarujemy odrobiną pesto.

Podajemy z rukolą i papryką pokrojoną i paski.