- Wegańska alternatywa dla mięsnego obiadu
- Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno
- Możesz zabrać je również jako lunch do pracy lub szkoły
Kaloryczność: 396 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Czas potrzebny, by kasza i soczewica namokły: 8-12 godzin
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa
Placuszki z kaszy i soczewicy - składniki:
- Kasza gryczana - 30 g
- Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5 ml)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (115 g)
- Oregano suszone - 2/3 łyżeczki
- Papryka w proszku - 2/3 łyżeczki
- Pieprz czarny - 2 szczypty
- Rukola - 1 garść (20 g)
- Sól biała - szczypta
- Soczewica czerwona, surowa - 30 g
- Sos pesto, zielony - 2 łyżki (20 g)
Przepis na placuszki z kaszy i soczewicy - przepis:
Porada: kaszę i soczewicę zostaw do namoczenia na noc, dzięki czemu będziesz mógł przygotować placuszki w dowolnym momencie w ciągu dnia.
- Kaszę i soczewicę przepłukujemy na sitku, przekładamy do miseczki i zalewamy wodą.
- Zostawiamy na 8-12 godzin
- Po tym czasie odlewamy wodę
- Kaszę i soczewicę blendujemy, tak by powstała gładka masa.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano.
- Smażymy placuszki na rozgrzanej oliwie.
- Każdy placuszek po usmażeniu smarujemy odrobiną pesto.
Podajemy z rukolą i papryką pokrojoną i paski.