• Świetny pomysł na obiad, kiedy nie mamy dużo czasu
  • Prosty przepis, z którym da radę sobie nawet dziecko
  • Zdrowa wersja dania z makaronem, które dobrze sprawdzi się również, jeśli jesteś na diecie

Kaloryczność: 376 kcal

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania makaronu: ok 8 minut (uwaga! to przybliżony czas, sprawdź na opakowaniu, ile powinien gotować się Twój makaron)
Przepis dla 1 osoby

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, wegańska

Makaron z soczewicy z jarmużem i parmezanem - składniki:

  • Czosnek - 2 ząbki (10 g) 
  • Jarmuż - 2 i 1/2 garści (50 g) 
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml) 
  • Pomidor - 2 sztuki (340 g)
  • Makaron z soczewicy - 50 g

Makaron z soczewicy z jarmużem i parmezanem - przepis:

  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

UWAGA! Makaron z soczewicy bardzo łatwo można rozgotować, więc bardzo pilnujemy czasu!

  • Jarmuż, czosnek i pomidory kroimy wg upodobań.
  • Podsmażamy na oliwie, aż jarmuż "zwiędnie", a pomidory puszczą sok i zrobi się z nich lekki sos.
  • Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • Przekładamy do miseczki