- Świetny pomysł na obiad, kiedy nie mamy dużo czasu
- Prosty przepis, z którym da radę sobie nawet dziecko
- Zdrowa wersja dania z makaronem, które dobrze sprawdzi się również, jeśli jesteś na diecie
Kaloryczność: 376 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania makaronu: ok 8 minut (uwaga! to przybliżony czas, sprawdź na opakowaniu, ile powinien gotować się Twój makaron)
Przepis dla 1 osoby
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska, wegańska
Makaron z soczewicy z jarmużem i parmezanem - składniki:
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jarmuż - 2 i 1/2 garści (50 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Pomidor - 2 sztuki (340 g)
- Makaron z soczewicy - 50 g
Makaron z soczewicy z jarmużem i parmezanem - przepis:
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
UWAGA! Makaron z soczewicy bardzo łatwo można rozgotować, więc bardzo pilnujemy czasu!
- Jarmuż, czosnek i pomidory kroimy wg upodobań.
- Podsmażamy na oliwie, aż jarmuż "zwiędnie", a pomidory puszczą sok i zrobi się z nich lekki sos.
- Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Przekładamy do miseczki