• Świetny pomysł na śniadanie podane na zimno
  • Dobrze sprawdza się jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy

Kaloryczność: 400 kcal

Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Twarożek z ogórkiem kiszonym i pieczywem - składniki:

  • Dynia, pestki, łuskane - 1 garść (15 g)
  • Jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu - 5 łyżek (100 g) 
  • Pieprz czarny - 2 szczypty
  • Rukola - 1 garść (20 g)
  • Twaróg półtłusty, mielony - 80 g
  • Chleb pełnoziarnisty, tradycyjny - 2 kromki (60 g) 
  • Ogórki kiszone - 2 sztuki (120 g)

Twarożek z ogórkiem kiszonym i pieczywem - przepis:

  • Wybieramy średniej wielkości miskę, w której wygodnie będzie nam mieszać składniki.
  • Do miski przekładamy twaróg i mieszamy go razem z jogurtem, aż składniki dokładnie się połączą.
  • Ogórki ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do twarożku.
  • Doprawiamy pieprzem. Jeśli lubimy możemy też do twarożku dodać np. posiekany szczypiorek.
  • Całość posypujemy pestkami dyni.

Podajemy z pieczywem i rukolą.