- Świetny pomysł na śniadanie podane na zimno
- Dobrze sprawdza się jako lunch do zabrania do szkoły lub pracy
Kaloryczność: 400 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Twarożek z ogórkiem kiszonym i pieczywem - składniki:
- Dynia, pestki, łuskane - 1 garść (15 g)
- Jogurt naturalny, 2 proc. tłuszczu - 5 łyżek (100 g)
- Pieprz czarny - 2 szczypty
- Rukola - 1 garść (20 g)
- Twaróg półtłusty, mielony - 80 g
- Chleb pełnoziarnisty, tradycyjny - 2 kromki (60 g)
- Ogórki kiszone - 2 sztuki (120 g)
Twarożek z ogórkiem kiszonym i pieczywem - przepis:
- Wybieramy średniej wielkości miskę, w której wygodnie będzie nam mieszać składniki.
- Do miski przekładamy twaróg i mieszamy go razem z jogurtem, aż składniki dokładnie się połączą.
- Ogórki ścieramy na tarce, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do twarożku.
- Doprawiamy pieprzem. Jeśli lubimy możemy też do twarożku dodać np. posiekany szczypiorek.
- Całość posypujemy pestkami dyni.
Podajemy z pieczywem i rukolą.