Wartości odżywcze: kalorie – 427 kcal; białko – 20,36 g; tłuszcze – 24,36 g; węglowodany – 37,73 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Meksykańska szakszuka – składniki:
- 2 jajka
- 1/3 awokado
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 200 g pomidorów w puszce
- łyżeczka papryki chili w proszku
- 3 szczypty pieprzu
- szczypta soli
- 40 g kukurydzy konserwowej
Jak zrobić meksykańską szakszukę?
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pomidory z puszki.
- Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.
- Dodajemy kukurydzę.
- Mieszamy, po czym delikatnie łyżką tworzymy dwa wgłębienia na jajka. Wbijamy je w przygotowane miejsca, a całość przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż jajka zetną się do ulubionej konsystencji.
- Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i awokado