Wartości odżywcze: kalorie – 427 kcal; białko – 20,36 g; tłuszcze – 24,36 g; węglowodany – 37,73 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Meksykańska szakszuka – składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 awokado
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 200 g pomidorów w puszce
  • łyżeczka papryki chili w proszku
  • 3 szczypty pieprzu
  • szczypta soli
  • 40 g kukurydzy konserwowej

Jak zrobić meksykańską szakszukę?

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pomidory z puszki.
  • Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chili.
  • Dodajemy kukurydzę.
  • Mieszamy, po czym delikatnie łyżką tworzymy dwa wgłębienia na jajka. Wbijamy je w przygotowane miejsca, a całość przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż jajka zetną się do ulubionej konsystencji.
  • Podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą i awokado