Wartości odżywcze: kalorie - 390 kcal; białko - 14,42 g; tłuszcze - 17,92 g; węglowodany - 49,73 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Marchewkowe pankejki - składniki:
- jajko
- 10 g orzechów włoskich
- łyżeczka ksylitolu
- 2 marchewki
- 50 ml mleka 2%
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Jak zrobić marchewkowe pankejki?
Marchewkę (1 dużą lub 2 małe) obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, słodzik, mleko, jajo i startą marchewkę. Masa powinna być dobrze wymieszana.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy nieduże placuszki. Podajemy z posiekanymi orzechami.