Wartości odżywcze: kalorie - 390 kcal; białko - 14,42 g; tłuszcze - 17,92 g; węglowodany - 49,73 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Marchewkowe pankejki - składniki:

  • jajko
  • 10 g orzechów włoskich
  • łyżeczka ksylitolu
  • 2 marchewki
  • 50 ml mleka 2%
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Jak zrobić marchewkowe pankejki?

Marchewkę (1 dużą lub 2 małe) obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

W miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, słodzik, mleko, jajo i startą marchewkę. Masa powinna być dobrze wymieszana.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy nieduże placuszki. Podajemy z posiekanymi orzechami.