Wartości odżywcze: kalorie - 420 kcal; białko - 19,04 g; tłuszcze - 16,24 g; węglowodany - 55,33 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Tofu z pieczonymi ziemniaczkami - składniki:

  • 90 g tofu naturalnego
  • 150 g mrożonych brokułów
  • łyżeczka ksylitolu
  • 20 g mąki ziemniaczanej 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • ziemniak
  • 1/2 łyżki srirachy

Jak zrobić tofu z pieczonymi ziemniaczkami?

Ziemniaka dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki, solimy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Pieczemy do miękkości.

W tym czasie pół kostki tofu dokładnie odsączamy z płynu (można użyć ręczników papierowych), kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej.

Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym.

Z sosu sojowego, ksylitolu, sosu sriracha i 50ml wody przygotowujemy sos. Wlewamy go na patelnię, dodajemy tofu i dusimy, aż cały płyn wsiąknie w kostki.

Podajemy z pieczonym ziemniakiem i ugotowanym al dente brokułem.