Wartości odżywcze: kalorie - 420 kcal; białko - 19,04 g; tłuszcze - 16,24 g; węglowodany - 55,33 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Tofu z pieczonymi ziemniaczkami - składniki:
- 90 g tofu naturalnego
- 150 g mrożonych brokułów
- łyżeczka ksylitolu
- 20 g mąki ziemniaczanej
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- ziemniak
- 1/2 łyżki srirachy
Jak zrobić tofu z pieczonymi ziemniaczkami?
Ziemniaka dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki, solimy, lekko skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Pieczemy do miękkości.
W tym czasie pół kostki tofu dokładnie odsączamy z płynu (można użyć ręczników papierowych), kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoto z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym.
Z sosu sojowego, ksylitolu, sosu sriracha i 50ml wody przygotowujemy sos. Wlewamy go na patelnię, dodajemy tofu i dusimy, aż cały płyn wsiąknie w kostki.
Podajemy z pieczonym ziemniakiem i ugotowanym al dente brokułem.