Wartości odżywcze: kalorie - 469 kcal; białko - 32,55 g; tłuszcze - 20,82 g; węglowodany - 42,16 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Gryczotto marchewkowe - składniki:

  • 2 łyżki parmezanu (16 g)
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 30 g kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki liści z natki pietruszki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka

Jak zrobić gryczotto marchewkowe?

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek.

Dodajemy mięso i podsmażamy, aż będzie gotowe.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w cienkie plastry. Warzywa dodajemy do mięsa, przyprawiamy i podlewamy połową bulionu. Dusimy pod przykryciem przez 15 min.

Dodajemy kaszę oraz resztę bulionu. Ponownie dusimy, aż cały płyn zostanie wchłonięty.

Dodajemy ser, wyłączamy palnik, a przykryte naczynie zostawiamy na 3-4 minuty, by kaszotto odpoczęło.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.