Wartości odżywcze: kalorie - 419 kcal; białko - 31,12 g; tłuszcze - 11,7 g; węglowodany - 54,7 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Bulgurotto z wołowiną - składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 papryki czerwonej
  • 1/2 pora (70 g)
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 szczypty pieprzu
  • łyżeczka rozmarynu 
  • szczypta soli
  • 100 g wołowiny, polędwicy
  • 30 g kaszy bulgur

Jak zrobić bulgurotto z wołowiną?

Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i dodajemy pora, czosnek oraz pokrojone w niedużą kostkę mięso.

Dodajemy przyprawy i podduszamy ok. 5 minut (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody).

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Paprykę kroimy w paski.

Warzywa dodajemy na patelnię i zalewamy połową bulionu. Dusimy ok 10 min.

Po tym czasie dodajemy kaszę oraz resztę bulionu. Dusimy, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a kasza będzie miękka.

Dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.