Wartości odżywcze: kalorie - 397 kcal; białko - 20,69 g; tłuszcze - 7,87 g; węglowodany - 67,29 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Soczewica po bretońsku - składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorów z puszki
  • liść laurowy
  • łyżeczka majeranku
  • 50 g soczewicy
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • 2/3 łyżeczki ziela angielskiego

Jak zrobić soczewicę po bretońsku?

Soczewicę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, przyprawy i podsmażamy, aż się zeszkli.

Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu 10 minut, aż powstanie gęsty sos.

Doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z kromką pełnoziarnistego chleba.