Wartości odżywcze: kalorie - 415 kcal; białko - 22,44 g; tłuszcze - 20,64 g; węglowodany - 36,76 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Grzanki z tofucznicą - składniki:
- 90 g tofu naturalnego
- 1/3 awokado
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty pieprzu
- garść rukoli
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka płatków drożdżowych
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Jak zrobić grzanki z tofucznicą?
Na suchej patelni lub w piekarniku tostujemy chleb, aż powstaną chrupiące grzanki. Zdejmujemy pieczywo i kładziemy na talerzu.
Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, przyprawy i płatki drożdżowe (opcjonalnie). Dodajemy ok 50ml wody i mieszamy. Tofu powinno mieć konsystencję jajecznicy.
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sól oraz pieprz.
Tak powstałą pastą smarujemy chleb, a na górę wykładamy tofucznicę. Posypujemy rukolą