Wartości odżywcze: kalorie - 415 kcal; białko - 22,44 g; tłuszcze - 20,64 g; węglowodany - 36,76 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Grzanki z tofucznicą - składniki:

  • 90 g tofu naturalnego
  • 1/3 awokado
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty pieprzu 
  • garść rukoli
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Jak zrobić grzanki z tofucznicą?

Na suchej patelni lub w piekarniku tostujemy chleb, aż powstaną chrupiące grzanki. Zdejmujemy pieczywo i kładziemy na talerzu.

Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokruszone w dłoniach tofu, przyprawy i płatki drożdżowe (opcjonalnie). Dodajemy ok 50ml wody i mieszamy. Tofu powinno mieć konsystencję jajecznicy.

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sól oraz pieprz.

Tak powstałą pastą smarujemy chleb, a na górę wykładamy tofucznicę. Posypujemy rukolą