Pasta z fasoli z pieczonym jabłkiem - składniki:
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 łyżeczki majeranku
- 2 szczypty pieprzu
- szczypta soli
- 110 g fasoli konserwowej
Jak zrobić pastę z fasoli z pieczonym jabłkiem?
Jabłko (najlepiej kwaśne) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-30 min, aż jabłko zmięknie.
Cebulę drobno siekamy. Podduszamy na patelni z odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku, aż się zarumienią.
W misce lub naczyniu blendera umieszczamy fasolę opłukaną z zalewy, wystudzone pieczone jabłko, cebulę, czosnek, majeranek, musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i blendujemy całość.