Pasta z fasoli z pieczonym jabłkiem - składniki:

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 łyżeczki majeranku
  • 2 szczypty pieprzu
  • szczypta soli
  • 110 g fasoli konserwowej

Jak zrobić pastę z fasoli z pieczonym jabłkiem?

Jabłko (najlepiej kwaśne) kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-30 min, aż jabłko zmięknie.

Cebulę drobno siekamy. Podduszamy na patelni z odrobiną oliwy i ząbkiem czosnku, aż się zarumienią.

W misce lub naczyniu blendera umieszczamy fasolę opłukaną z zalewy, wystudzone pieczone jabłko, cebulę, czosnek, majeranek, musztardę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i blendujemy całość.