Wartości odżywcze: kalorie - 441 kcal; białko - 26,09 g; tłuszcze - 10,58 g; węglowodany - 68,15 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min
Wołowina w sosie słodko-kwaśnym - składniki:
- łyżeczka ksylitolu
- marchewka
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 papryki czerwonej
- 2/3 łyżeczki papryki chili w proszku
- 2 szczypty pieprzu
- 30 g ryżu brązowego
- 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/6 łyżeczki soli
- 100 g wołowiny (polędwica)
- 1/3 łyżki ketchupu
- 60 g ananasa
- łyżka octu ryżowego
Jak zrobić wołowinę w sosie słodko-kwaśnym?
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Wszystko razem podduszamy do miękkości.
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mąkę ziemniaczaną – całość dokładnie mieszamy.
Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że mięso w tym daniu będzie bardzo delikatne.
Tak przygotowane mięso dodajemy na patelnię i podsmażamy, aż mięso się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy sos:
Mieszamy ketchup, ksylitol i ocet ryżowy. Na patelnię wrzucamy kawałki ananasa oraz wcześniej przygotowany sos. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie dolewamy odrobinę wody, aby polepszyć konsystencję całej potrawy.
Podajemy z ugotowanym ryżem.