Wartości odżywcze: kalorie - 441 kcal; białko - 26,09 g; tłuszcze - 10,58 g; węglowodany - 68,15 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Wołowina w sosie słodko-kwaśnym - składniki:

  • łyżeczka ksylitolu 
  • marchewka
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 2/3 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 2 szczypty pieprzu
  • 30 g ryżu brązowego
  • 1/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 100 g wołowiny (polędwica)
  • 1/3 łyżki ketchupu 
  • 60 g ananasa
  • łyżka octu ryżowego

Jak zrobić wołowinę w sosie słodko-kwaśnym?

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy pokrojoną w cienkie słupki marchewkę i paprykę pokrojoną w średniej wielkości kostkę. Wszystko razem podduszamy do miękkości.

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mąkę ziemniaczaną – całość dokładnie mieszamy.

Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że mięso w tym daniu będzie bardzo delikatne.

Tak przygotowane mięso dodajemy na patelnię i podsmażamy, aż mięso się zarumieni.

W międzyczasie przygotowujemy sos:

Mieszamy ketchup, ksylitol i ocet ryżowy. Na patelnię wrzucamy kawałki ananasa oraz wcześniej przygotowany sos. Mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Opcjonalnie dolewamy odrobinę wody, aby polepszyć konsystencję całej potrawy.

Podajemy z ugotowanym ryżem.