Wartości odżywcze: kalorie - 385 kcal; białko - 17,76 g; tłuszcze - 21,19 g; węglowodany - 33,95 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min

"Meksykańska" jajecznica - składniki:

  • 2 jajka
  • 1/4 awokado
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 papryki chili
  • 1/2 papryki czerwonej
  • ugotowany ziemniak
  • 10 garści świeżej kolendry

Jak zrobić "meksykańską" jajecznicę?

Ziemniaka kroimy w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, papryczkę chili i paprykę.

Dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną.

Dodajemy ziemniaka oraz jajka. Smażymy przez kilka minut, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.

Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Przekładamy na talerz, dodajemy pokrojone awokado i posiekaną kolendrę.