Wartości odżywcze: kalorie - 462 kcal; białko - 21,11 g; tłuszcze - 8,75 g; węglowodany - 70,7 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Dahl z soczewicy z quinoa - składniki

  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki liści pietruszki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/4 łyżeczki kolendry 
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 30 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 40 g soczewicy czerwonej
  • 1 i 2/3 passaty

Jak zrobić dahl z soczewicy z quinoa?

Na oliwie szklimy cebulkę, czosnek i pozostałe przyprawy. Dodajemy soczewicę, quinoa i passatę.

Gotujemy na małym ogniu do miękkości, podlewając danie wodą lub warzywnym bulionem.

Doprawiamy według uznania.

Porady:

Quinoę możesz dodać do potrawy razem z soczewicą albo ugotować oddzielnie i połączyć na końcu.