Wartości odżywcze: kalorie – 458 kcal; białko – 28,89 g; tłuszcze – 14,92 g; węglowodany – 59,89 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Jaglanka à la rafaello - składniki:

  • 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 g kaszy jaglanej 
  • łyżeczka ksylitolu
  • 100 g malin (mogą być mrożone)
  • 200 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu 
  • 150 g jogurtu naturalnego Skry

Jak zrobić jaglankę a'la rafaello?

Do garnka wlewamy mleko i czekamy aż się zagotuje.

W tym czasie kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni, aby pozbyć się goryczki. Dodajemy ją do mleka i gotujemy na małym ogniu ok. 10-12 minut pod przykryciem.

Wyłączamy kuchenkę i dodajemy skyr waniliowy, wiórki kokosowe i opcjonalnie dosładzamy do smaku. Powstałą masę blendujemy do konsystencji budyniu.

Przekładamy do miseczki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z dodatkiem owoców np. malin.

Porady Kuchni:

Możesz od razu ugotować cały woreczek kaszy i do tego przepisu użyć 1/3, choć osobiście nie polecamy gotowania w woreczkach. Lepsze dla zdrowia jest gotowanie na sypko. Wtedy też można odmierzyć ilość, jaka nas interesuje bez marnowania :)