Wartości odżywcze: kalorie 408 kcal; białko - 22,26 g; tłuszcze - 15,19 g; węglowodany - 48,77 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 40 min

Tofu w sosie migdałowym z brokułami i ryżem - składniki

  • 90 g tofu wędzonego
  • 150 g brokułu 
  • ząbek czosnku
  • 10 g imbiru świeżego
  • łyżka migdałów
  • 1/2 papryczki chili
  • 30 g ryżu basmati
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka syropu klonowego

Jak zrobić tofu w sosie migdałowym z brokułami i ryżem?

Migdały miksujemy na mąkę. Dodajemy 2-3 łyżki wody, syrop klonowy, sos sojowy, drobno posiekany imbir, czosnek i chili. Mieszamy.

Tofu odciskamy z nadmiaru płynu. Kroimy w plastry. Marynujemy w przygotowanym sosie. Tak przygotowane tofu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (w międzyczasie możemy je obrócić na drugą stronę).

Gotujemy ryż według zaleceń producenta. Brokuły gotujemy al dente w wodzie lub na parze.