Wartości odżywcze: kalorie 408 kcal; białko - 22,26 g; tłuszcze - 15,19 g; węglowodany - 48,77 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 40 min
Tofu w sosie migdałowym z brokułami i ryżem - składniki
- 90 g tofu wędzonego
- 150 g brokułu
- ząbek czosnku
- 10 g imbiru świeżego
- łyżka migdałów
- 1/2 papryczki chili
- 30 g ryżu basmati
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżeczka syropu klonowego
Jak zrobić tofu w sosie migdałowym z brokułami i ryżem?
Migdały miksujemy na mąkę. Dodajemy 2-3 łyżki wody, syrop klonowy, sos sojowy, drobno posiekany imbir, czosnek i chili. Mieszamy.
Tofu odciskamy z nadmiaru płynu. Kroimy w plastry. Marynujemy w przygotowanym sosie. Tak przygotowane tofu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C (w międzyczasie możemy je obrócić na drugą stronę).
Gotujemy ryż według zaleceń producenta. Brokuły gotujemy al dente w wodzie lub na parze.