Wartości odżywcze: kalorie - 419 kcal; białko; 31,2 g; tłuszcze - 11,19 g; węglowodany - 54,02 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 min

Orientalna wołowina z warzywami i ryżem basmati - składniki:

  • 90 g fasolki szparagowej
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki 
  • 1/2 łyżki z oliwy z oliwek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pora (70 g)
  • 2/3 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g ryżu basmati 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 100 g wołowiny  
  • 1 i 2/3 łyżki octu ryżowego

Jak zrobić orientalną wołowinę z warzywami i ryżem basmati?

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

Warzywa myjemy i kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso oraz warzywa.

Kiedy będą gotowe podlewamy lekko sosem sojowym i octem ryżowym. Zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty, aż sos się zredukuje.

Podajemy z ugotowanym ryżem.