Wartości odżywcze: kalorie – 395 kcal; białko – 23,74 g; tłuszcze – 14,1 g; węglowodany – 47,32 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Owoce pod kruszonką z jogurtem – składniki
- 1/3 garści orzechów włoskich (10 g)
- łyżeczka ksylitolu
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g owoców leśnych mrożonych (w sezonie można użyć świeżych)
- 30 g płatków owsianych
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 150 g jogurtu naturalnego Skyr
Jak zrobić owoce pod kruszonką z jogurtem?
Nagrzewamy piekarnik do 190 st.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy mieszankę owoców (bez rozmrażania).
W oddzielnej miseczce mieszamy płatki owsiane, słodzik, cynamon, orzechy oraz olej. Mieszamy i wykładamy na owoce.
Zapiekamy ok. 15 min., aż owoce puszczą sok.
Podajemy z jogurtem.