Wartości odżywcze: kalorie – 395 kcal; białko – 23,74 g; tłuszcze – 14,1 g; węglowodany – 47,32 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min.

Owoce pod kruszonką z jogurtem – składniki

  • 1/3 garści orzechów włoskich (10 g)
  • łyżeczka ksylitolu
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 g owoców leśnych mrożonych (w sezonie można użyć świeżych)
  • 30 g płatków owsianych 
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 150 g jogurtu naturalnego Skyr

Jak zrobić owoce pod kruszonką z jogurtem?

Nagrzewamy piekarnik do 190 st.

W naczyniu żaroodpornym wykładamy mieszankę owoców (bez rozmrażania).

W oddzielnej miseczce mieszamy płatki owsiane, słodzik, cynamon, orzechy oraz olej. Mieszamy i wykładamy na owoce.

Zapiekamy ok. 15 min., aż owoce puszczą sok.

Podajemy z jogurtem.