Wartości odżywcze: kalorie - 388 kcal; białko - 25,18 g; tłuszcze - 13,83 g; węglowodany - 44,18 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min

Tofucznica z pieczarkami - składniki:

  • 90 g tofu tradycyjnego, naturalnego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g papryki czerwonej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 szczypty pieprzu
  • garść roszponki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka płatków drożdżowych
  • 50 ml wody
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 3 pieczarki

Jak zrobić tofucznicę z pieczarkami?

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i paski papryki.

Dodajemy pieczarki i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie do grzybów dodajemy pokruszone tofu. 

Smażymy kolejne 2 minuty, po czym zalewamy odrobiną wody, aby tofu nabrało konsystencji jajecznicy.

Na sam koniec doprawiamy danie czarną solą (kala namak) lub zwykłą, płatkami drożdżowymi i kurkumą.

Podajemy z roszponką i pieczywem.