Wartości odżywcze: kalorie - 388 kcal; białko - 25,18 g; tłuszcze - 13,83 g; węglowodany - 44,18 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min
Tofucznica z pieczarkami - składniki:
- 90 g tofu tradycyjnego, naturalnego
- 1/2 cebuli
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g papryki czerwonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 szczypty pieprzu
- garść roszponki
- 1/3 łyżeczki soli
- łyżka płatków drożdżowych
- 50 ml wody
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 3 pieczarki
Jak zrobić tofucznicę z pieczarkami?
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i paski papryki.
Dodajemy pieczarki i smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie do grzybów dodajemy pokruszone tofu.
Smażymy kolejne 2 minuty, po czym zalewamy odrobiną wody, aby tofu nabrało konsystencji jajecznicy.
Na sam koniec doprawiamy danie czarną solą (kala namak) lub zwykłą, płatkami drożdżowymi i kurkumą.
Podajemy z roszponką i pieczywem.