Wartości odżywcze: kalorie - 481 kcal; białko - 32,22 g; tłuszcze - 24,53 g; węglowodany - 35,77 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Dorsz z serem pleśniowym - składniki:

  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 100 g świeżego dorsza
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szczypty pieprzu 
  • łyżeczka tymianku
  • 20 g niebieskiego sera pleśniowego  
  • 2 garści szpinaku
  • 2 łyżki śmietany, 18%
  • 100 g ciecierzycy bez zalewy
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Jak zrobić dorsza z serem pleśniowym?

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę.

Smażymy 3-4 min.

Dodajemy szpinak. Kiedy listki zwiędną, dodajemy śmietanę, ser pleśniowy oraz ok. 100 ml wody. 

Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy ser lekko się rozpuści, dodajemy ciecierzycę oraz rybę.

Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem, aż dorsz będzie gotowy.