Wartości odżywcze: kalorie - 436 kcal; białko - 19,6 g; tłuszcze - 21,87 g; węglowodany - 45,18 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min
Makaron z pieczarkami i serem lazur - składniki
- 1/2 cebuli
- ząbek czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 sztuk pieczarek (100 g)
- 3 pomidory suszone
- 3 szczypty pieprzu
- 30 g sera pleśniowego, niebieskiego
- 2 garście szpinaku
- łyżka śmietany 18% tłuszczu
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
Jak zrobić makaron z pieczarkami i serem lazur?
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, aż lekko się zeszklą. Dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy do momentu, aż odparują całą wodę.
Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie.
Dodajemy śmietanę, pokrojone w paski suszone pomidory i kawałki sera. Mieszamy z makaronem, doprawiamy do smaku i przekładamy do miseczki.