Wartości odżywcze: kalorie - 436 kcal; białko - 19,6 g; tłuszcze - 21,87 g; węglowodany - 45,18 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Makaron z pieczarkami i serem lazur - składniki

  • 1/2 cebuli  
  • ząbek czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego  
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 sztuk pieczarek (100 g)  
  • 3 pomidory suszone
  • 3 szczypty pieprzu
  • 30 g sera pleśniowego, niebieskiego
  • 2 garście szpinaku
  • łyżka śmietany 18% tłuszczu
  • 3 szczypty gałki muszkatołowej

 Jak zrobić makaron z pieczarkami i serem lazur?

Makaron gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, aż lekko się zeszklą. Dorzucamy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy do momentu, aż odparują całą wodę.

Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie.

Dodajemy śmietanę, pokrojone w paski suszone pomidory i kawałki sera. Mieszamy z makaronem, doprawiamy do smaku i przekładamy do miseczki.