Wartości odżywcze: kalorie – 385 kcal; białko – 24,86 g; tłuszcze – 13,1 g; węglowodany – 49,67 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min

Omlet twarogowy z owocami – składniki

  • jajko 
  • łyżeczka ksylitolu
  • 80 g malin (lub innych ulubionych owoców)
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 85 g twarogu półtłustego 
  • 2 i 2/3 łyżki (40 g) mąki pszennej pełnoziarnistej

Jak zrobić omlet twarogowy z owocami?

Twaróg blendujemy z jajkami, ksylitolem na gładką masę.

Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wylewamy 1/2 ciasta. Układamy owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta.

Smażymy 10 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu z jednej strony, a później delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.