Wartości odżywcze: kalorie – 385 kcal; białko – 24,86 g; tłuszcze – 13,1 g; węglowodany – 49,67 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Omlet twarogowy z owocami – składniki
- jajko
- łyżeczka ksylitolu
- 80 g malin (lub innych ulubionych owoców)
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 85 g twarogu półtłustego
- 2 i 2/3 łyżki (40 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
Jak zrobić omlet twarogowy z owocami?
Twaróg blendujemy z jajkami, ksylitolem na gładką masę.
Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wylewamy 1/2 ciasta. Układamy owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Smażymy 10 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu z jednej strony, a później delikatnie przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.