Wartości odżywcze: kalorie - 414 kcal; białko - 14,46 g; tłuszcze - 13,49 g; węglowodany - 66,19 g
Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 min
Pełnoziarniste placki z jabłkami - składniki
- Jajko
- Jabłko
- łyżeczka ksylitolu
- 100 ml mleka, 2% tłuszczu
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 2 i 2/3 łyżki (40 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
Jak zrobić pełnoziarniste placki z jabłkami?
Jajo roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, cynamon i słodzik. Odstawiamy na kilka minut, aż masa zgęstnieje.
W tym czasie myjemy jabłko, kroimy na plastry i wyciągamy gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Kawałki jabłek zanurzamy w cieście i przekładamy łyżką na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron. Po zdjęciu z patelni przekładamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.